Boganmeldelse: Frisør fagbog

I slutningen af det forgangne år, udkom frisørernes fagbog på dansk, efter lang ventetid. Bogens original sprog er fransk, som er frisørfagets modersprog. Det er dog ikke alle frisører der kan læse fransk, så det var med stor spænding at den danske udgave kom, efter at bogen havde fået så meget vind i sejlene i udlandet.

Første indtryk er coveret. Det er en hardback bog, hvilket er utroligt praktisk, hvis man ønsker at have den liggende i frisørsalonen. Den ser flot og professionel ud, og det er dermed en oplagt bog til at have liggende i venteområdet, så kunder kan læse og blive klogere, inden de selv sætter sig i stolen

Det gode

Bogen er overordnet set velskrevet. Den er delt op i fem kapitler: klipning, studsning, pleje, opsætning og farvning.

I afsnittet om klipning bliver der beskrevet forskellige ansigtsformer, og kunsten at klippe en frisure, som passer til ansigtsformen. Her er der rigelige med illustrationer, pile, vejledninger og informationsbokse, hvilket overordnet set, er et gennemgående gode gennem hele bogen.  

I afsnittet om studsning bliver det gennemgået hvordan man vedligeholder en frisure, når den først er klippet. Der bliver beskrevet sakse teknikker til studsning, og hvor ofte forskellige typer frisurer har godt af at blive studset til.  Afsnittet er kortfattet, men kommer omkring alle de mest essentielle pointer. 

Det tredie afsnit om pleje, beskriver hvordan man bedst muligt vejleder klienten i plejning og vedligeholdelse af håret. Afsnittet kommer omkring shampoo, balsam, serummer, krølle cremer med mere. 

Fjerde afsnit kommer flot omkring metoder og teknikker til opsætning af hår til festlige lejligheder. Det er delt op i underafsnit, hvor hvert underafsnit er længden af håret. Det må siges at være en genial måde at gribe det an på, og denne opdeling gør det utroligt nemt for frisøren at få et overblik over hvad det er muligt at gøre med klientens hår.

Det femte og sidste afsnit gennemgår farvning af hår, herunder highlighters. Afsnittet har en rigtig udmærket oversigt over hvilke ansigtsfarver passer til hvilke hårfarver. Oversigten er naturligvis kun vejledende, men ganske udmærket alligevel, og kommer forbi et emne, som mange frisører overser.

Det knapt så gode

Alt er dog ikke fryd og gammen i den nye frisør fagbog. Selvom de mange illustrationer er gavnlige til at skabe overblik, så kan fordybelsen også nemt gå tabt i forsøget på at gøre bogen brugervenlig. Det er nærliggende at spørge, hvorvidt der her er tale om en fagbog for fagfolk, eller en oversigtsbog til amatører. Det kan godt føles lidt som om at der bliver talt ned til læseren, i forsøget på at gøre det let forståeligt. Som nævnt i starten af anmeldelsen, så kan dette være en udemærket bog for frisørstuerne rundt omkring i landet til at have liggende ved venteområdet, så kunderne selv kan danne sig et overblik over de forskellige emner, og dermed, sammen med den professionelle frisør, tage gode og velinformerede valg. 

Desuden så savnes der et register bag i bogen, således at man hurtigt og nemt kan slå op på de emner man leder efter, uden at behøves at bladre hele bogen igennem for at finde det.

Kort sagt, så fejler bogen som fagbog, men vinder som frisør bog. Man havde håbet at bogen kunne favne begge dele.